dinsdag 7 september 2010

de coalitievorming. VVD, CDA, PVV, PvdA stop hiermee!

Dagelijks krijgen we berichtgeving met betrekking tot de vorming van een nieuw kabinet. Een nieuwe regering die ons land moet regeren in bange (economische) dagen. Niemand lijkt echter het werkelijke resultaat van de tweede kamer verkiezingen te doorzien. De democratie laat ons zien dat wij als volk geen flauw benul hebben wie ons land moet regeren.

Hoezo zeg ik dat? Kijk naar de beschikbare opties. Er is geen enkele overweldigende meerderheid in de verste verte te bekennen. Op dit moment wordt met man en macht geprobeerd een regering te vormen die 1 of 2 zetels meer heeft dan de helft. Het ergste hiervan is dat dit al met minimaal 3 partijen moet gebeuren. Geef me in dat geval maar een twee partijenstelsel zoals in de verenigde staten. Dat geeft niet alleen de burger, maar ook de politiek duidelijkheid. Op het moment dat de verkiezingsuitslag bekend is weet het hele land waar het aan toe is. Ook onze internationale relaties weten direct waar ze aan toe zijn. Dat lijkt me in economisch opzicht toch wel wat waard.

Was het maar zo eenvoudig. Nee, hier in Nederland gaan we liever 6 maanden met elkaar bakkeleien en zodra die 6 maanden erop zitten gaan we 100 dagen lang het land in om te vragen wat de burger nu eigenlijk wil, want ja, dat weet hij niet! Anders zaten we niet met zo'n lastige verliezingsuitslagen. Hier duurt het een jaar voordat er een nieuwe regering is die zoveel compromissen moet sluiten dat het maximaal een jaar gezond kan regeren voordat een van de coalitiepartijen er genoeg van heeft. Bah...
Published with Blogger-droid v1.5.8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten